VII. OPEN fesztivál

Hetedik alkalommal rendezzük meg idén november 21. és 26. között a közösségi- és részvételi színházi fesztiválunkat, az OPEN Fesztivált. A fesztivál küldetése, hogy tovább tágítsuk és szélesítsük a színház lehetséges értelmezéseit.
Arra invitáljuk a résztvevőket, hogy elmélyedjünk és újra közelebb kerüljünk egymáshoz játékokon és interakciókon keresztül. Hisszük, hogy a közösségben létezés, a közös gondolkodás, az egymásra figyelés, a nyitottság segíthet ebből a társadalmi válságból kiszabadulni. Idei fesztiválunkon így előtérbe kerül a magány, a közösség, az otthon, a hatalom témája. Mindaz, ami körülvesz minket, mindaz, amiben élünk. Workshop, színházi nevelési előadás, közösségi színházi projektek, részvételiségre számító előadások várnak ránk.

Találkozzunk, beszéljünk egymással!

A fesztivál időpontja: 2022. november 21-26.

Program

November 21. 10.30 MU Színház: B-terv

November 23. 19.00 Paralel Alkotócsoport: Otthon próba demó

November 24. 19.00 Káva Kulturális Műhely-MU Színház: Sziget

November 25. 19.00 Villant Bálint: A nép ellensége – társasjáték (a hatalomért)

November 26. 19.00 MU Színház: Mindjárt, egy pillanat!

Részletes program

MU Színház: B-terv

november 21. hétfő 10.30
részvételi színházi előadás

Történetünk mindhárom szereplője egymás mellett, a saját pályáján mozog. Eljutottak valameddig, de megrekedtek, nem tudják, hogy merre és hogyan tovább. Kellene valami B-terv! Tényleg kellene? Vagy ez csak egy társadalmi nyomás?

Részvételi színházi előadásunk középiskolás osztályoknak szól. Az előadás során közös gondolkodásra és közös játékra hívjuk őket.

A program ingyenes, regisztrációhoz kötött, maximum 20 fő.
Jelentkezz a juli@mu.hu-n.

Paralel Alkotócsoport: Otthon próba demó

november 23. 19.00
közösségi színházi workshop

Többet tudnál arról, mit jelent az, hogy közösségi színház? Szívesen vennél részt elköteleződés nélkül egy ilyen próbán? Megtapasztalnád, hogyan lesz saját történetedből jelenet?
Játszol velünk?

A Staféta nyertes Otthon című készülő közösségi színházi előadás próbafolyamatába enged bepillantást az alkotók által vezetett workshop. A próba demonstrációnak tekinthető workshop során a jelentkezők az alkotófolyamat néhány válogatott gyakorlatát próbálhatják ki, olyan játékokat, melyek egy közösséget egy előadás elkészüléséig vezethetnek.

Káva Kulturális Műhely-MU Színház: Sziget

november 24. 19.00
interaktív előadás

Működő demokrácia egy pici szigetországban. Egy misztikus katasztrófa, mely leválasztja a külvilágot (mindenféle értelemben). A hétköznapok zűrzavara. Igazságkeresés. Pragmatizmus és a kríziskezelés erkölcse. A társadalmi hasznosság témaköre. A hiteles tájékoztatásba vetett bizalmunk alakulása. Hogyan változik az emberségünk egy ilyen helyzetben? Disztópia? Fikció? Valóság? Játékot és együtt gondolkodást kínálunk nézőinknek, akik egyben résztvevői is lesznek az eseményeknek.

Az előadás Sigridur Hagalin Bjornsdottir: A sziget című regénye alapján készült.

Villant Bálint: A nép ellensége – társasjáték (a hatalomért)

november 25. 19.00
színházi társasjáték

Ez egy színházi társasjáték. Színházi, mert elmesél egy történetet: elmeséli a nép ellenségét. Illetve annak egy részét és nem is a program mesél, hanem a résztvevők döntései írják a történetet… és társasjáték is, viszont nem az a dobok-lépek fajta. Semmi dobókocka, rengeteg döntés: szabad mozgás a dráma helyszínein, interakció a polgárokkal, dilemma helyzetek. Peter és Doktor Thomas Stockmann párbajának alternatív története a nép támogatásának elnyeréséért, a befolyásért, a hatalomért. A játékosok két csapatban játszva, közösen irányíthatják a testvérpár egyik tagját előre meghatározott számú fordulók során. A játék végén az egyik csapat győzni fog… egyenlőség esetén például a Petert irányító csapat. Tudom, hogy nem igazságos, de hát Peter a polgármester. Ez van.

MU Színház: Mindjárt, egy pillanat!

november 26. 19.00
közösségi színházi előadás

Jelen vannak-e a 21. századi ember életében a közösségek? Vagy a mai modern életformából adódóan inkább önállóan, egyedül létezünk a világban? Hogyan változtatott mindezen a covid-időszak okozta kényszerű elszeparáltság és a digitális világ térhódítása? Mikor válik az egyedüllét magánnyá?

Ilyen és hasonló kérdések mentén kezdtünk gondolkodni a nyolc hónapos alkotófolyamat elején a MU Színház saját, nyugdíjasokból álló társulatával, a GHT-vel és a Nemes Nagy Ágnes Művészeti Szakgimnázium diákjaival.

A közös gondolkodásból történetek születettek, olyan saját és a valósághoz kísértetiesen hasonlító fiktív történetek, amelyek mind arról mesélnek, hogy hogyan jelenik meg az egyedüllét és a magány egy mai nyugdíjas és egy középiskolás életében. Hogyan tudnak fiatalok és idősebbek kapcsolódni egymáshoz?

A fesztivál támogatója Budapest Főváros XI. kerület Újbuda Önkormányzata.
A projekt az Urban Innovative Actions kezdeményezésére, az Európai Regionális és Fejlesztési Alap társfinanszírozásában valósul meg.

Scroll to Top