VI. OPEN fesztivál

Magunknak tett kihívás, hogy tovább tágítsuk és szélesítsük a színház lehetséges értelmezését. Így idén is workshopokkal várjuk látogatóinkat.
Különös évet élünk, tele információval, zakatoló hírekkel és számokkal. Olykor szinte értelmezhetetlen a rohamtempó. A nehézségek ellenére mégis kísérletet teszünk arra, hogy elmélyedjünk és újra közelebb kerüljünk egymáshoz közös játékokon keresztül. Idei fesztiválunkon a színház mellett a mozgásra és a zenére kerül a hangsúly: Mi történik, ha lehetőséget adunk, hogy a hang rezgésein vagy mozdulatainkon keresztül nyissunk egymás felé?
Az eseményekben a pandémia okozta állapotokra és személyes, városlakói igényeinkre egyaránt reflektálunk, mindezt karaoken, foglalkozáson, szókimondó buffon workshopon keresztül. Közös feldolgozás, közös alkotás, közös élmény.

A fesztivál időpontja: 2021. november 16-20.

Program

November 14. 15.30 Open fesztivál Warm up Atelier 212200: Táncra Fel! – Jam I.

November 16. 19.00 Cserepes Gyula: Az érzékszervek gimnasztikája workshop

November 17.19.00 Lakos Fanni: Közeledés a távolságban workshop

November 18.19.00 Szabó Veronika és Makra Viktória: Buffon

November 19.19.00 Bélaműhely: Karmesterjáték

November 20. 19.00 Femini: Social Karaoke 

Részletes program
Open fesztivál Warmp up: Atelier 21220: Táncra Fel! - Jam I.

november 14. vasárnap 15.30
workshop

A jam Kassai Gábor vezetésével kezdődik, mozdulatokat, lépéseket mutat, amelyeket bárki könnyedén el tud sajátítani. A közös ritmust és felszabadult hangulatot DJ Krebow hozza a keverőpult mögül. Így veszi kezdetét a freestyle tánckör, ahol megosztjuk és átéljük a zene lüktetését és a mozdulatok lendületét.
Az első Táncra fel! Freestyle jam Budapesten a Rákóczi téren került megrendezésre a Pro Progressione – Szabihíd-OFF programja keretein belül.

Cserepes Gyula – művészeti vezető, rendező
Kassai Gábor – táncos
Tillinger Alex – DJ
Turjányi Lilla – produkciós asszisztens

A program INGYENES.

Cserepes Gyula: Az érzékszervek gimnasztikája

november 16. 19.00
workshop

A 2021-es OPEN Fesztivál keretein belül Cserepes Gyula koreográfus, táncművész, táncpedagógus egy olyan mozgás alapú kurzust tart az érdeklődőknek, aminek során az öt érzékszerv megmozgatásán van a hangsúly. A látás mellett, a hallás, ízlelés, szaglás és tapintás szerveinek felfedezése, átmozgatása által kiváltott érzékenyebb figyelmi állapotban olyan játékos feladatokkal fogunk foglalkozni, amik fejlesztik a testtudatot, a térérzékelés képességét és a ritmuskészséget. A kurzusra válogatott feladatok egyrészt Gyula sok éves alkotói és pedagógusi tapasztalatain, másrészt Szergej Vaszilyevics Hippiusz gyakorlatainak 1967-ben kiadott gyűjteményén alapulnak.

Előadó: Cserepes Gyula

Lakos Fanni: Közeledés a távolságban

november 17. 19.00
workshop

A fix távolságtartás jelenthet egy mély szakadékot,
ugyanakkor egy láthatatlan köteléket is. A járvány sok új határt épített ki,
különféle falat emelt közénk. Várunk benneteket szeretettel egy közös
kísérletezésre, melyben mozgáson, energia-cseréken alapuló színházi eszközökkel
próbáljuk megkeresni és újra csomózni az elszakadt vagy túl hosszúra nyúlt
szálakat. Egy workshop azoknak, akik magukkal is és eddig ismeretlen arcokkal is szívesen felveszik újra a kapcsolatot az offline térben!

Előadó: Lakos Fanni

Szabó Veronika és Makra Viktória: Buffon

november 18. 19.00
workshop

A bouffon egy deformált testű lény, egyszerre groteszk, szürreális, torz. A középkorban elűzték őket a városokból, de a karnevál napján visszahívták őket, hogy nyomorúságukkal szórakoztassák a népet. Pedig ők nem a jól ismert bohócok, akiken nevethetnek a nézők, ők olyan fekete bohócok, akik a nézőket nevetik ki. Most pár órára mi is beöltözhetünk buffonnak!A workshopot Makra Viktória és Szabó Veronika, színész-rendezők tartják. Makra Viktória a Héttörpe című előadás rendezője, mely egy Staféta program által támogatott bouffon előadás. Szabó Veronika Londonban ismerkedett meg a műfajjal és létrehozta A kisbaba című bouffon szólóelőadását, majd itthon Molnár Csabával a Nulladik Lépés program keretein belül bouffon kutatást végzett. Így hozták létre a Vacsora gyertyafényben című bouffon vacsora előadásukat.

Előadók: Makra Viktória, Szabó Veronika

Bélaműhely: Karmesterjáték

november 19. 19.00
workshop

A workshop első felében a mozgásos és hang gyakorlatok után a zenészek megszólaltatják hangszereiket, így a közönség és a közönség soraiban helyet foglaló leendő karmesterek képet kapnak a felhasználható hangokról. A második részben a színpadon mindenki kipróbálhatja a hangszereket, kérdezősködhet elkészítésükről, anyagukról, megszólaltatási lehetőségeikről. Ebben a részben lehet feliratkozni a játékra. A harmadik rész a karmestereké. A jelentkezők a felhasználni kívánt hangszerek kiválasztása után előzetes instrukciók nélkül, spontán módon, mozdulataikkal, testtartásukkal, tekintetükkel, mimikájukkal vehetik rá a zenészeket hangszereik megszólaltatására. Így rövid, improvizatív kompozíciók jönnek létre.
Beszélni nem ér… 🙂

Előadók: Varga Merse, Szász Dániel, Horváth Richárd, Szegő Dávid, Molnár Bence, Rimóczi István

Femini: Social Karaoke

november 20. 19.00
workshop

A Social Karaoke Staféta nyertes közösségi előadás alkotóinak workshopja, mely az előadás alkotófolyamatába vezeti be a résztvevőket. Gyakorlátilag egy kétórás felturbózott karaoke-buli, ahol dalokon keresztül, és azok kapcsán oszthatod meg, mit gondolsz égető társadalmi kérdésekről.

Koncepció: Dobos Eszter és Trömböczky Napsugár

A fesztivál támogatója Budapest Főváros XI. kerület Újbuda Önkormányzata.

Scroll to Top