Művészettel a művészetért – jótékonysági licit az Allee-ban

„Közös nyelvünk a művészet” – Modern műalkotások pop-up kiállítása és tavaszi kulturális programsorozat az Allee Bevásárlóközpontban

Április elejétől a tavasz nyitányaként kortárs kiállítás és aukció, valamint izgalmas művészeti programsorozat várja az Allee Bevásárlóközpontba látogatókat. A szervezők célja, hogy a művészetet ismét a mindennapi életünk részévé tegyék. A „Közös nyelvünk a művészet” pop-up kiállítás során hétköznapi használati tárgyak felhasználásával  létrehozott műalkotásokat fedezhetünk fel. Ezzel párhuzamosan Mondd! Lásd! Halld! címmel áprilisban három szombati napon az érzélekés köré épülő szórakoztató programok várják az érdeklődőket:: inspiráló beszélgetéseket hallgathatunk ismert művészekkel, valamint koncertekkel és a mesterséges intelligenciát használó képalkotási lehetőségekkel is készülnek a szervezők.

A művészetet nem kell leválasztani a hétköznapok világáról, és beemelni azt minden esetben egy galériába vagy múzeumba – erre kíván reflektálni a „Közös nyelvünk a művészet” tavaszi programsorozat. Az Allee Bevásárlóközpont célja, hogy a modern technika eszközeivel közelebb hozza az emberekhez a kézzelfogható művészetet: többek között használati tárgyak felhasználásával készült műalkotásokat bemutató kortárs kiállítás és aukció, inspiráló beszélgetések ismert írókkal, koncertek, hangszerbemutató, valamint a mesterséges intelligenciát alkalmazó képalkotási lehetőség, várja az érdeklődőket. „Hiszünk abban, hogy a művészet mindenkié, és egy univerzális, közös nyelv része, ami előmozdíthatja egymás megértését.” – mondta el a programsorozat kapcsán Bernád Judit, az Allee Bevásárlóközpont igazgatója.

Az Art is Business-szel együttműködve öt művész hétköznapi használati cikkek felhasználásával készült, modern műalkotásaiból láthatunk pop-up kiállítást a bevásárlóközpont átriumában.

A látványos időszaki kiállítás április 1-jén indul, ahol a bemutatott műalkotásokat az allee.hu oldalon keresztül aukcióra bocsátják, a befolyt teljes összeggel pedig a XI. kerületi MU Színház Egyesület jövőbeli projektjeit támogatják.

A MU Színház egy olyan közösségi tér a XI. kerületben, mely befogadó színházként az innovációra és a tehetséggondozásra koncentrál, közösségi színházként pedig a közös gondolkodásra, alkotásra ösztönöz. A színház épületében működik a KÁVA Kulturális Műhely, amely színházi nevelési előadásokat és drámaórákat tart az óvodásoktól a felnőttekig egyaránt, valamint a MU Terminál Kortárs Táncműhely is. „Megtisztelő, hogy egy olyan kezdeményezés részesei lehetünk, amely a közösség erejével próbálja támogatni a kulturális innovációt és a színházi edukációt, ezzel is erősítve egy fenntartható és sokszínű kultúra létjogosultságát.”emelte ki az együttműködés kapcsán Erős Balázs, a MU Színház egyesületi elnöke és művészeti vezetője.

Az Art is Business által kiválasztott kortárs művészek hétköznapi használati tárgyak felhasználásával készíttettek öt egyedi műalkotást, felhívva a figyelmet arra, hogy a művész szabadsága, milyen alapanyagokból hozza létre műalkotását, így akár a hétköznapok során viselt vagy használt tárgyaink is műalkotássá válhatnak. A kiállítás központi eleme egy 10 négyzetméteres, a Húsvét-szigetek híres ember arcú szobraira utaló moai arc-installáció, ami a bevásárlóközpontban található üzletek által felajánlott termékekből született meg.

Ezt a különleges arcot abban a kontextusban is érdemes vizsgálni, hogy miként reagál a kampány másik arcábrázolására, mely a kiállítás és programsorozatot hírdető plakátokon látható, és melyet az A.I., azaz a mesterséges intelligencia hozott létre.

Minden moai fej szimbóliukus jelentéssel bír: ahogy a Húsvét-sziget legendás kőfejei a közösségi lét utáni ősi vágyat jelenítik meg, és a szigeten élő törzsfőnökök vagy istenített ősök képmásia lehettek, úgy a mesterséges intelligencia által alkotott női arc a mai ember prototípusát hivatott megjeleníteni.A kiállítással párhuzamosan Mondd! Lásd! Halld! címmel áprilisban, három szombati napon az érzélekés köré épülő szórakoztató programok várják az érdeklődőket ismert kortárs művészek bevonásával. Minden művészeti ág teret kap, legyen szó költészetről, zenéről, irodalomról vagy éppen a mesterséges intelligenciát alkalmazó képalkotásról.

Az első hétvége az irodalom köré épül: április 15-én, a Mondd! napon Fiala Borcsától, Balatoni Józseftől és Szendrői Csabától halhatunk inspiráló történeteket a Bátorságok könyve kezdeményezés keretén belül.Simon Márton slammer pedig zenei kísérettel adja elő műveit, a slam poetry modern műfajában.

Április 22-én zenei programok várják az érdeklődőket – a Halld! nap keretén belül a Pálferis Kamarakórus, Neumann Balázs jazz-zongoraművész és a XI. kerületi Készenléti Rendőrség fúvós zenekara is fellép majd. Mindemellett, az elismert zenész és dalszerző Henri Gonzo is koncertet ad.

A harmadik szombat a képzőművészetre épít:április 29-én, a Lásd! napon a mesterséges intelligencia technológiáját használva egyedi képeket alkothatnak a látogatók, de portré- és karikatúra rajzoló is várja az érdeklődőket.

Oszd meg ismerőseiddel is!

Még több projektünk!

PULTOST KERESÜNK!

Új munkatársunkat keressük Kávézónkba. Előny, ha van vendéglátói tapasztalatod és szereted a színházat. Ha szeretnél

Téged keresünk!

ALKOTÓTÁRSAKAT KERESÜNK A MU SZÍNHÁZ ÚJ KÖZÖSSÉGI SZÍNHÁZI ELŐADÁSÁHOZ Munka mellett, a szabadidődben önkéntesként segítesz

Csatlakozz hozzánk!

Scroll to Top