Roseto – közösségteremtő program

Az olasz emigránsok lakta pennsylvaniai kisváros, ROSETO az 1960-as években egy egészségügyi kutatás során hívta fel magára a figyelmet. Az alig 2000 fős, mégis 200 civil szervezetet működtető közösségben ugyanis sokkal alacsonyabb volt a betegségből fakadó halálozások száma, mint a környező – és minden más tekintetben hasonló adottságú – városokban.

A kutatást végzők ezt a közösségi aktivitást és szolidáris társadalmi berendezkedést hozták összefüggésbe a rosetoi lakosság egészségének megőrzésével és életminőségük javulásával.

A rosetoi tapasztalatok apropóján a 2013/2014-es évadban indítottuk el közösségteremtő programunkat Roseto- projekt címen. A Norvég Civil Támogatási Alap és a Káva Kulturális Műhely drámapedagógusai segítségével három XI. kerületi civil közösséggel dolgoztunk együtt a szolidaritás és a kirekesztés témakörében.

A három különböző generációt képviselő, szépkorúakból, általános iskolás diákokból és kisgyermekes anyukákból álló résztvevők tíz hónapon keresztül foglalkoztak a kirekesztés és a megkülönböztetés saját életükben megjelenő formáival, közösen kutatva a problémákat és a megoldási javaslatokat.

Közös munkájuk eredményét az évad záró programjaként és a 2014-es Színházak Éjszakáján résztvevő színházi előadás keretében mutatták be. A saját tapasztalatokon alapuló és általuk írt jelenetek lakóközösségen belüli konfliktusokkal, szülők és nagyszülők gyermeknevelést érintő vitáival, iskolai osztályon belüli kirekesztéssel, külföldön dolgozó apa és családja közti széthúzással szembesítették a közönséget, akik a vitás kérdésekhez aktívan hozzászólva, a szereplőkkel és egymással közösen igyekeztek megoldani a számukra is ismerős helyzeteket.

Oszd meg ismerőseiddel is!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Még több projektünk!

PULTOST KERESÜNK!

Új munkatársunkat keressük Kávézónkba. Előny, ha van vendéglátói tapasztalatod és szereted a színházat. Ha szeretnél

Téged keresünk!

ALKOTÓTÁRSAKAT KERESÜNK A MU SZÍNHÁZ ÚJ KÖZÖSSÉGI SZÍNHÁZI ELŐADÁSÁHOZ Munka mellett, a szabadidődben önkéntesként segítesz

Csatlakozz hozzánk!

Scroll to Top