Ismerj meg minket közelebbről

"Az élet közösségben zajlik"

RÓLUNK

BEFOGADÓ – KÖZÖSSÉGI – UNDERGROUND

A MU Színház

A MU Színház több, mint 30 éve működik Újbudán, mint befogadó színház. Ez a profil 2013-tól egy közösségi színházi működéssel is kiegészült. Célunk egy olyan színházi struktúra, működés kialakítása, amely az innovációra, a progresszivitásra, az alulról jövő kezdeményezések felkarolására épít. Ebben nagy szerepet játszik a civilek bevonása, így egy olyan színház működtetése a vágyunk, amely legfontosabb célkitűzésként a párbeszéd, a közös gondolkodás, alkotás lehetőségét teszi lehetővé nemcsak a művész, hanem a befogadó számára is. Egy művészet centrikus színház létrehozása a feladatunk, amelyben keressük olyan kollégák, munkatársak segítségét, akik képesek közösségben dolgozni, együttműködni és egy olyan egyedi színházi intézmény irányításában tevőlegesen is részt kívánnak venni, amely a közös felelősségvállalásra, a proaktív gondolkodásra és a kreatív alkotásra épít működésében.

A MU jelentése

A MU maja szent iratok szerint egy elsüllyedt földrész, az emberi kultúra bölcsője; túlélői alapították többek között a maja és az egyiptomi civilizációt. Innen ered a színház neve, amelyet Leszták Tibor alapított azzal a céllal, hogy a 80-as években az adott társadalmi helyzetre reflektáló, nemzetközi színvonalú előadásokat létrehozó, de megfelelő támogatottság és színházi infrastruktúra nélkül alkotó együttesek számára a kortárs előadó-művészetet befogadó közösségi házat biztosítson.

Ez a profil máig megmaradt, vagyis hazai, független, normatív úton nem támogatott társulatoknak, alkotóknak adunk megmutatkozási lehetőséget. Emiatt is használjuk már a MU nevét a Magyar Underground kifejezés rövidítésének is.

Az épület

Az épület története változatos: eredetileg pártház, majd művelődési házként funkciónált, ebből lett színház. Az 1200 négyzetméter alapterületű épületben egy színházterem, egy stúdió, egy próbaterem és egy kávézó működik napi rendszerességgel.

Profil

A befogadás mellett a MU, mint önálló színház, saját előadások és színházi nevelési programok létrehozásával, szakmai programok (fesztiválok, konferenciák, workshopok) szervezésével, kerületi civil szervezetek támogatásával és társadalmi felzárkóztató, konvertáló programok létrehozásával is foglalkozik.

Befogadás

A MU leginkább azokat a projekteket keresi, mely egy adott társadalmi, közösségi problémával, jelenséggel, konkrét, egy közösség, vagy közösségek által értelmezhető társadalmi kérdéssel foglalkozik. Tudatosan keresi azokat a társadalmi, szociális témákat, melyekkel megszólíthatja közönségét. Közügyeket, közösségeket érintő témákat kívánunk bemutatni, méghozzá komplex módon: színházi, színházi nevelési, bábszínházi és táncos előadás is szerepel repertoárunkban.

befogadas
Terem3

Közösségi színház

Célunk egy olyan kommunikációs minta felállítása, amely azt a tapasztalatot biztosítja a közönség számára, hogy van lehetőségük részt venni és beleszólni saját környezetük alakításába közösségi feladatvállalás mentén.

Az akció mind a civil mind az alkotói oldal számára tapasztalást jelent: elsősorban a résztvevők kreativitását, gondolkodásmódját igyekszik használni, önállóságukat fejleszteni – alkotói oldalról pedig azt a tudást adja, vajon befolyásolható-e alkotói kommunikációval, szélesebb spektrumú alkotói attitűddel az a cél, hogy a színházcsinálás, mint tevékenység szervesebben épüljön bele egy társadalom életébe.

Hiszen egy olyan időszak következik, ahol egyedül az együttműködés, a közösségfejlesztés-teremtés lesz a társadalmi és így a kulturális fenntarthatóság alapja. A közösségi értékek/érdekek szem előtt tartása a mai kor befektetéseinek egyik motorja.

Állandó együttműködő partnerek

A MU Színházban két társulat, műhely működik állandóan.

A MU Terminál Kortárs Táncműhely 2005 óta dolgozik a színházban Fejes Ádám vezetésével. A MU Terminál fiatal táncosoknak ad lehetőséget a színházi körülmények között való fejlődésre, különböző koreográfusok munkamódszereivel való megismerkedésre, és saját produkciók létrehozására.

2013-tól a Káva Kulturális Műhely költözött be a színházba. A Káva az elmúlt években az egyik legnagyobb és legprofesszionálisabb színházi neveléssel foglalkozó színházi műhellyé nőtte ki magát.

1992 től napjainkig

Csodás éveink képekben mesélnek

Munkatársaink

A csapat aki szívvel-lélekkel támogat

Erős Balázs

Egyesületi elnök, művészeti vezető
email: balazs@mu.hu

Payer Ferenc

Műszaki vezető
email: feri@mu.hu

Kárpáti Lili Melánia

Közösségfejlesztő
email: karpati@mu.hu

Kovács Péter

Kávézó
email: szinhaz@mu.hu

Antal László

Gazdasági vezető
email: laci@mu.hu

Di Pol Tamás

Technika
email: tomi@mu.hu

Róbert Júlia

Projektmenedzser
email: juli@mu.hu

A MU Színház missziója, hogy bebizonyítsa: “a színház nem csupán a passzív szemlélődés, hanem az aktív részvétel, a cselekvés fóruma is lehet.”

Legyél aktív részese lenni színházi közösségünknek

TÁMOGATÓK

SZERETNÉL AKTÍV TAGJA LENNI SZÍNHÁZI KÖZÖSSÉGÜNKNEK?

CSATLAKOZZ HOZZÁNK, ÉS

– azonnal értesítünk, bármilyen izgalmas hír történt velünk, vagy a színházi világban!
– elsőként hallasz majd a közelgő premierekről!
– meghívót küldünk minden limitált és exkluzív eseményünkre!

Hírlevél feliratkozás

* indicates required

KAPCSOLAT

MEGKÖZELÍTHETŐSÉG

VILLAMOSSAL

A 4-es, 17-es, 41-es, 47-es, 48-as és 56-os villamosok Újbuda-központ megállójától 3 perc sétára található a színházunk.

METRÓVAL

M4 metróról
Újbuda-központnál
leszállva 3 perc séta.

BUSSZAL

53-as és az 58-as busz is Újbuda-központig közlekedik, innen 3 perc séta Színházunk bejárata.

Scroll to Top