Pirézek – tantermi előadás

Pirézek – tantermi előadás

Egy közvélemény-kutató cég idegenellenességet vizsgáló felméréseiben egy fiktív etnikumot, a pirézeket is megjelölt, azt vizsgálva, velük szemben is megjelenik-e az elutasító attitűd.

A kutatás szerint a válaszadók 61%-a szerint mérlegelni kell, kiket fogadjon be az ország és kiket nem, közülük 59% úgy gondolta, a pirézeket nem kellene befogadni. Egy év múlva megismételték a felmérést és azt tapasztalták, hogy a piréz-ellenesség növekedett az országban: 68%-ra nőtt azok aránya, akik nem kértek a nem létező népcsoportból…

A MU Színház harmadik tantermi előadása, a Szputnyik Hajózási Társasággal koprodukcióban készült Pirézek az előítéletek, a rasszizmus témáját veszi alapul. A Drazen Sivak horvát színész theARTo-módszere alapján, 17-18 éves diákok számára készült rendhagyó tanóra az előítéletek kialakulási folyamatáról, felismeréséről, megértéséről, elutasításáról, és a megoldás kereséséről szól.

Az előadás az előítéletek különböző megjelenési formáit vizsgálja: családban, különböző csoportokban (pl. iskolai osztályok), közösségekben, politikai életben. Felmutatja ezek egyénre gyakorolt hatásait, és próbál lehetőségeket felmutatni az elutasításra, a nevelésre.

A projekt célja, hogy olyan térségekbe is eljuttassuk a programot, amelyek kulturálisan elmaradottak, vagy ahol az utóbbi években a szélsőséges nézetek mérhetően nagyobb teret kaptak.  Vagyis olyan településekre, iskolákba, közösségi házakba, ahol színházzal nem, vagy alig találkozhattak a diákok.

Oszd meg ismerőseiddel is!

Még több projektünk!

Csatlakozz hozzánk!

Scroll to Top