Pirézek – tantermi előadás

Pirézek – tantermi előadás

Egy közvélemény-kutató cég idegenellenességet vizsgáló felméréseiben egy fiktív etnikumot, a pirézeket is megjelölt, azt vizsgálva, velük szemben is megjelenik-e az elutasító attitűd.

A kutatás szerint a válaszadók 61%-a szerint mérlegelni kell, kiket fogadjon be az ország és kiket nem, közülük 59% úgy gondolta, a pirézeket nem kellene befogadni. Egy év múlva megismételték a felmérést és azt tapasztalták, hogy a piréz-ellenesség növekedett az országban: 68%-ra nőtt azok aránya, akik nem kértek a nem létező népcsoportból…

A MU Színház harmadik tantermi előadása, a Szputnyik Hajózási Társasággal koprodukcióban készült Pirézek az előítéletek, a rasszizmus témáját veszi alapul. A Drazen Sivak horvát színész theARTo-módszere alapján, 17-18 éves diákok számára készült rendhagyó tanóra az előítéletek kialakulási folyamatáról, felismeréséről, megértéséről, elutasításáról, és a megoldás kereséséről szól.

Az előadás az előítéletek különböző megjelenési formáit vizsgálja: családban, különböző csoportokban (pl. iskolai osztályok), közösségekben, politikai életben. Felmutatja ezek egyénre gyakorolt hatásait, és próbál lehetőségeket felmutatni az elutasításra, a nevelésre.

A projekt célja, hogy olyan térségekbe is eljuttassuk a programot, amelyek kulturálisan elmaradottak, vagy ahol az utóbbi években a szélsőséges nézetek mérhetően nagyobb teret kaptak.  Vagyis olyan településekre, iskolákba, közösségi házakba, ahol színházzal nem, vagy alig találkozhattak a diákok.

Oszd meg ismerőseiddel is!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Még több projektünk!

Biztonsági intézkedések!

Kedves Közönségünk! Hétfőtől már nemcsak online, hanem személyesen is tudnak előadásokat nézni színházunkban! Folyamatosan nyomon

Önkéntest keresünk!

Önkénteseket keres a MU Színház! A MU Színház a 2021/2022-es évadban is önkénteseket keres. Várjuk

Nyitási információ!

Kedves Nézőink! A pandémia miatt számos változtatásra, átalakításra lesz szükségünk működésünkben az idei évadtól. Az

Csatlakozz hozzánk!

Scroll to Top