Mi is az a közösségi színház?

Nem egy önálló műfaj, hanem sokféle színházi kísérlet összefoglaló neve. A közösségi színházi előadások jellegzetes vonása, hogy igyekeznek a – sokszor valamely marginális csoporthoz tartozó – résztvevőket célirányos megszólítani, közösségi élményhez juttatni.
A közösségi színházi előadások a kreativitásra építve a civilek és az alkotók közreműködésével, egy közösség építésével a közös alkotás lehetőségét, a passzív szemlélődés helyett a cselekedet és a részvétel lehetőségét kínálják. Ennek eredménye, hogy közösségi identitásukban és egyéni önazonosságukban megerősödve térhetnek vissza a mindennapokba. A közösségi színházi tevékenység olyan társadalmi célokat szolgál, mint a közösségépítés, az egyéni hang felerősítése, a társadalmi párbeszéd elősegítése, a közösségben felmerülő konfliktusok megoldása, a közösség kulturális és társadalmi életének szervezése.
(Felhasznált forrás: https://www.szinhazineveles.hu/tudastar/ernyofogalmak-alkalmazott-szinhaz-reszveteli-szinhaz-kozossegi-szinhaz/)

A MU, mint közösség

Mi, a MU Színházban hisszük, hogy a befogadó- és közösségi színház népszerűsítése kulcsfontosságú és elengedhetetlen, célunk, hogy tevékenyen támogassuk nyitott, gondolkodó, a kortárs kultúrát szerető és értő csoportok létrejöttét és működését.
A MU egy olyan szociális és közösségi térként, platformként működik, melyben az alkotások, programok, élmények révén a megélés és a cselekvés lehetősége mindenki számára könnyen elérhetővé válik. Színházi eseményeken keresztül alapvető társadalmi kérdések elemzésének, mindennapi emberi szituációk felmutatásának biztosítunk teret, így téve cselekvővé és résztvevővé közönségünket.
A cselekvő emberek nyitnak egymás felé, proaktívan kommunikálnak, interakcióba lépnek egymással, kreativitásukat és személyes tapasztalataikat használva tanulnak egymástól. Ily módon a színház az egyén készségeinek, kommunikációs képességeinek, kreativitásának és önkifejezésének fejlesztését szolgálja. A közösségi színházban a résztvevőnek – legyen az alkotó vagy civil –  lehetősége van részt venni és beleszólni saját környezete alakításába, közösségi célkitűzést és feladatot vállalni. Az alkotó munkája, kommunikációja és attitűdje pedig azt szolgálja, hogy a színházcsinálást szervesebben épüljön bele egy társadalom életébe. A közösségi színház alapja ily módon az együttműködés, a közös érdekek, értékrendek szem előtt tartása és ezek iránti elköteleződés.

Színházunk alábbi közösségi színházi programjait, előadásait ajánljuk:

Sziget

A Káva Kulturális Műhely MU Színházzal közös legújabb, felnőtteknek szóló résztvevő színházi előadása Sigrídur Hagalín Björnsdóttir izlandi szerző A sziget című disztópikus regénye alapján készült. Az előadás egy váratlan katasztrófa következtében széteső és átalakuló társadalmi rendet, valamint az ahhoz való egyéni és közösségi alkalmazkodást mutatja be.
,,Működő demokrácia egy pici szigetországban. Egy misztikus katasztrófa, mely leválasztja a külvilágot (mindenféle értelemben). A hétköznapok zűrzavara. Igazságkeresés. Pragmatizmus és a kríziskezelés erkölcse. A társadalmi hasznosság témaköre. A hiteles tájékoztatásba vetett bizalmunk alakulása. Hogyan változik az emberségünk egy ilyen helyzetben? Disztópia? Fikció? Valóság? Játékot és együtt gondolkodást kínálunk nézőinknek, akik egyben résztvevői is lesznek az eseményeknek.”
Az előadást április 30-án játszuk legközelebb.

Aziskoláját!

Egy nagyon érdekes közösségi projekt a KÁVA-val, a Mu Színházzal és 12 civillel, akik mind pedagógusok. Az előadás az ő tapaszatalataikat dolgozza fel közösen. Olyan kérdésekre kaphatsz választ, hogy Milyen manapság padagógusnak lenni? Milyen nehézségekbe ütközik egy tanár? Mennyire korlátozza őt az oktatási rendszer? Meddig érdemes a pályán maradni?
Érzékenytő előadás mind tanár és mind diákok számára. Pedagógusként lehetőséged ad arra, hogy a megélt nehézségeket feldolgozza és újra gondolja. Tanulóként pedig, bepillantást nyerhet a másik oldal történéseibe. Ami eredményezheti, hogy máshogy álljon hozzá a pedagógusokhoz.
Gyere április 9-én és május 7-én a Mu-ba, hogy részese legyél egy közösségi előadásnak!

Tiszalúc

Februárban is jártunk Tiszalúcon. Mostani alkalommal a nyugdíjas csoportunkkal utaztunk, akik már több éve alkotnak egy csapatot. Velük közösen késztettük a Jelenkorunk projektünket, ami a nagyszülők és a felnőtt gyerekeik viszonyáról szól.  Ez a projekt eredetileg 2020-ban csak online készült el a Covid miatt, most ezt felújítottuk, kivettünk belőle pár jelenetet, hívószó a család volt.
Az előadás interaktív, ezáltal eltudták mondani a Tiszalúcon élő nagyszülők a saját véleményüket a felnőtt gyerekeikkel való kapcsolatukról. Nagy örömmel és lelkesedéssel fogadta a közönség a megszólalási lehetőségeket. Hallhattunk humoros és komoly megszóláslásokat is a témával kapcsolatosan.
A jó visszajelzések és a nézők lelkesedése még jobban megerősít minket abban, hogy milyen nagy ereje van a közösségnek, azaz a közösségi színházi előadásoknak.

Nemsokára jelentkezünk egy újabb Tiszalúci kalanddal!

Oszd meg ismerőseiddel

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Hasonló bejegyzéseink a témában

Blogcikkek

summer suMUp

a MU Színház nyári fesztiválajánlója Végre itt a várva várt nyári jó idő! Irány ki a szabadba, vár az erdő, a strand, a kert, na és a fesztiválok!Most mi is elmegyünk pihenni egy rövid időre, hogy aztán újult lendülettel visszatérve kezdjük el a MU Színház 2022–2023-as évadát szeptembertől, és izgalmasabbnál izgalmasabb előadásokkal és programokkal töltsük

Tovább olvasom »
Blogcikkek

Az anyaság ezerféle arca – avagy mi az a Baby Blues Workshop és a Baby Bumm

A Baby Bumm – kitettségi hatások egy olyan közösségi, saját élményeken alapuló színházi előadás, mely újdonsült anyukák és kisbabáik első közös évének örömmel és kétségekkel teli tapasztalatait dolgozza fel.Látható-e a szülővé válás, mi is pontosan a kitettségi hatás és hogyan kerülnek kisbabák a MU színpadára? – mostani blogcikkünkben bemutatjuk a Baby Blues Workshopot és a

Tovább olvasom »
Blogcikkek

,,Fáradt vagyok kicsit, kicsit elfáradtam…”

A burnout szindrómáról Áprilisban tánchónapot tartunk a MU-ban, és két legújabb táncelőadásunk is a kiégés, a művészeti munka és a karrierre törekvés okozta válságok, állapotok témájával foglalkozik, éppen ezért mostani blogcikkünkben a burnout szindrómával foglalkozunk. Halogatás, koncentrációhiány, enerváltság, rezignáció, fokozódó testi, lelki és mentális változások, szimptómák. Csak néhány a kiégés vagyis a burnout szindróma legyakoribb,

Tovább olvasom »

Csatlakozz hozzánk!

Scroll to Top