AKTIVITÁS – CSELEKVÉS − KÖZÖSSÉG

A színház – nemzetközi szinten is –
egyik legfontosabb alapkérdése

MU - KÖZÖSSÉGI SZÍNHÁZ

MU, mint közösség

Közösségi és befogadó színházként fontos küldetésünk, hogy minél több olyan előadással és programmal készüljünk a hozzánk látogatók számára, amelyben a nézőknek lehetősége nyílik az aktív részvételre. Bizonyos esetekben akár még az alkotói folyamatnak is fontos szereplőjeként próbálhatja  ki magát. Az elmúlt években még nagyobb hangsúly fektettünk arra, hogy civilekkel együtt dolgozva hozzunk létre új produkciókat. Az idei évadban két saját közösségi színházi előadást is készítünk civilek részvételével. A Mindjárt, egy pillanat című előadásunkat novemberben mutattuk be. Az éppen készülő Szent Ügy című produkciónk, pedig júniusban lesz látható. Emellett aktív részvétellel várjuk a diákokat a B-terv előadásunkra és mindenki mást is a Paralel Alkotócsoport közösségi színházi előadására Otthon címmel.

Mi hiszünk a közösség erejében!

Közösségi projektek

szent ügy kollázs (1200 × 800 képpont)
DSCF1306
EDV_3224ff_

Olyan civilekkel együtt dolgozva hozzuk létre a produkciót, akik számukra fontos üggyel foglalkoznak, amire nem sajnálnak, időt, pénzt és energiát. 

Bemutató tervezett időpontja: 2023. június 17.

Az előadás létrehozását az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Nemzeti Kulturális Alap támogatta. 

Közösségi színházi előadás az otthon és a lakhatás fogalmainak komplex kérdéseiről, civil résztvevők saját történeteinek felhasználásával.

A próbafolyamatra jelentkező résztvevők hasonló, a lakhatás és az otthon fogalmaival kapcsolatos kérdéseken gondolkodtak heteken át, és fejezték ki tanulságaikat különböző, a mentorált folyamat alatt elsajátított színházi formákban. Az ő történeteik, kollektív alkotásuk eredménye az előadás, mely sokféle tapasztalatuk bemutatásával egy nagyobb, a nézőket is érintő, közös történetet is elmesél.

Bemutató: 2022. december 18.

A produkció a Budapest Főváros Önkormányzata által meghirdetett Staféta program keretében valósult meg.
Támogatók: Budapest Főváros Önkormányzata, Staféta, Füge Produkció

Az előadás létrehozását a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

2022 őszén megszületett a MU Színház új közösségi színházi előadása, a 11.kerületi nyugdíjasok és diákok történeteiből születő és részvételével zajló produkció. Az előadás középpontjában a digitális elmagányosodás és a magány kérdése áll.

Bemutató: 2022. november 19.

Az előadás létrehozását az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Nemzeti Kulturális Alap támogatta. A projekt az Urban Innovative Actions kezdeményezésére, az Európai Regionális és Fejlesztési Alap társfinanszírozásában valósul meg.

DSCF6014
Színháziklubjanuár14_2

Az előadás középpontjában a digitális elmagányosodás és a magány témaköre áll, fókuszkérdése pedig az, hogy „hol ér véget az egyedüllét és hol kezdődik a magány?”
Az előadás története három huszonéves fiatalról szól. Bendegúz társasjátéktervező. Réka biciklis dokufutár. Marci podcasteket készít. Mindhárman egymás mellett, a saját pályájukon mozognak, útjaik néha keresztezik egymást. Eljutottak valameddig, de megrekedtek. Nem tudják, merre és hogyan tovább. Kellene nekik egy B-terv. Tényleg kellene? Vagy ez csak
társadalmi nyomás és szülői elvárás?

Bemutató: 2022. november 7.

A projekt az Urban Innovative Actions kezdeményezésére, az Európai Regionális és Fejlesztési Alap társfinanszírozásában valósul meg.

A Baby Bumm – kitettségi hatások egy olyan közösségi, saját élményeken alapuló színházi előadás, mely újdonsült anyukák és kisbabáik első közös évének örömmel és kétségekkel teli tapasztalatait dolgozza fel.
Az előadás a kisgyermekes szülők vagy gyermekvállalás előtt állók megszólításával, élményeik, kérdéseik, problémáik színházi terepre való beemelésével, megmutatásával a szülői lét és az azzal járó új élethelyzethez való adaptálódás láthatóságát, megfoghatóságát hivatott szolgálni.

Bemutató: 2022. május 28.

Az előadás létrehozását az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatta.

Komplex közösségi fejlesztő színházi program sorozatot valósítottunk meg Tiszalúcon több alkalommal is, amivel legfontosabb célunk a helyi közösségi élet aktivizálása volt. A színházi klub része volt három TIE előadás, egy szépkorúaknak készült program, modern táncház, foglalkozások fiatal felnőttek részére, valamint az Orlai Produkció A csemegepultos naplója című előadásának vendégjátéka is.

Névtelen terv (3)

A nézőink részéről nagy igény, érdeklődés és nyitottság mutatkozik olyan, nem csak művészeti témájú eseményekre, ahol kötetlenebb formában találkozhatnak, közösségi élményalapú program keretében ismerkedhetnek meg egymással és a nálunk dolgozó alkotókkal is.

Az évad során változatosabbnál változatosabb közösségi programokat kínálunk. Olyan különleges alkalmakkal készülünk mint vásárok, workshopok és beszélgetések. A legfrissebb programokért figyeljétek honlapunkat és Facebook-oldalunkat!

Közösségi- és részvételi színházi fesztivál.
A fesztivál küldetése, hogy tovább tágítsuk és szélesítsük a színház lehetséges értelmezéseit.
Arra invitáljuk a résztvevőket, hogy elmélyedjünk és újra közelebb kerüljünk egymáshoz játékokon és interakciókon keresztül. Hisszük, hogy a közösségben létezés, a közös gondolkodás, az egymásra figyelés, a nyitottság segíthet ebből a társadalmi válságból kiszabadulni.

2012 óta heti egy alkalommal a színház próbatermében tartunk 60 perces foglalkozást az érdeklődőknek Táncórák idősebbeknek címmel. A foglalkozás első fele átmozgató tornából, tréningből, a második fele mozgásra, táncra építő improvizációs játékból áll.

Hisszük ugyanis, hogy a játékkedv, kreativitás, szellemi aktivitás nem életkor függvénye.

Közelgő közösségi programok

máj 26
19:00 - 20:30
Paralel Alkotócsoport – MU Színház – Bartók Negyed: Köd előttem
máj 28
19:00 - 21:00
Story Slam – A te történeted
máj 28
20:30 - 22:00
Simkó Beatrix-Grecsó Zoltán: #ORFEUSZ#EURÜDIKÉ - filmvetítés
jún 05
19:00 - 20:30
MU Színház Kft.: Kösszhasznúsági jelentés
jún 07
19:00 - 20:30
MU Színház Kft.: Esztrád - nyugdíj revü
jún 14
19:00 - 21:00
Nemzet(köz)i Performansz Színház Kollektíva: Miss Hungary

A cselekvésben lévő ember mindig felelős a tetteiért.

Projektjeink

Pirézek – tantermi előadás Egy közvélemény-kutató cég idegenellenességet vizsgáló felméréseiben egy fiktív etnikumot, a pirézeket is megjelölt, azt vizsgálva, velük szemben is megjelenik-e az elutasító attitűd. A kutatás szerint a válaszadók 61%-a szerint mérlegelni kell,

Az olasz emigránsok lakta pennsylvaniai kisváros, ROSETO az 1960-as években egy egészségügyi kutatás során hívta fel magára a figyelmet. Az alig 2000 fős, mégis 200 civil szervezetet működtető közösségben ugyanis sokkal alacsonyabb volt a betegségből

MU, a kultúra szigete

MU, a kultúra szigete A kirekesztés témáját középpontba helyező, három civil közösséggel megvalósított Roseto – projekt folytatásaként a 2015/2016-os évadban a kultúra mint civilizációnkat meghatározó jelenség mibenlétéről gondolkodunk tovább. A színházunk nevét is adó, a

Ezüstlakodalom – 60+ közösségi színházi előadás Közösségi, Civil, 60+ Időtartam: 50 perc „A kultúra az, ami megvéd minket a saját embertelenségünktől.” A MU Színház hatvan év feletti civilek által létrehozott közösségi színházi előadása a kultúra

MU Zöld Sziget – Közösségi kert A MU Színház kertjében közösségi kert létrehozását tervezzük, amellyel célunk, hogy a MU közösségi tevékenységét, programjait, a civilek megszólítását kiterjessze a kert, így a környezet, környezetvédelem, a tudatos életmód

Táncórák idősebbeknek – 60+ improvizációs táncóra Újbuda − lakosainak számát tekintve – Magyarország ötödik legnagyobb városa lehetne. A 120-140 ezer lakosú kerület harmada, mintegy 40.000 fő nyugdíjas, 60 év feletti. Fontosnak tartottuk, hogy a kerület

Gyerekkorunk ’56 – 60+ közösségi színházi előadás Fontos, hogy emlékezzünk? Mit jelent számunkra ’56? Mi történne, ha többet nem emlékezhetnénk meg 1956-ról? Hatvan év feletti civilekből álló közösségünk rendhagyó ünnepi műsorral készül, hogy együtt gondolkozzunk,

MU Közösségi könyvtár A MU kávézójában közösségi könyvtárat hoztunk létre, amelyet mindenki szabadon működtethet könyvek adományozásával és kikölcsönzésével. A könyvtárban ifjúsági- és gyerekkönyvek, világirodalom, magyar irodalom, ismeretterjesztő könyvek és albumok is megtalálhatóak. A katalogizálást a

PASSZIVITÁSBÓL AKTIVITÁS

A szociális tér találkozásokat generál. A benne lévő embereket cselekvésre ösztönzi, akik egymással kommunikálnak, interakcióba lépnek, sőt, egymástól tanulnak, miközben kreativitásukat használják. Egy szociális tér így az egyén készségeinek, kommunikációs képességeinek, kreativitásának fejlesztésére szolgálhat.

A MU ezért olyan szociális és közösségi térré is kíván válni, melyben az alkotások, programok révén a megélés és a cselekvés lehetősége is elérhetővé válik a civilek számára. Színházi eseményeken keresztül alapvető társadalmi kérdések kibeszélésének, mindennapi emberi helyzetek felmutatásának biztosítunk teret, fórumot.

Célunk passzivitásból aktivitásba váltani, a reaktív emberből proaktív szereplőt teremteni. Célunk − az innovációra és kreativitásra építve −, hogy egy önálló és eleven kultúra létrehozásában és működtetésében tevőlegesen is részt vegyünk. Célunk az emberi élet teljessé tétele, az élet minőségének javítása, fenntartható életvitel kialakítása, egy befogadó és nem kizáró színház működtetése.

Ezért a befogadás mellett közösségi színház működtetésével szélesítjük profilunkat.

Mert célunk egyre több értő, mélyebb összefüggésekre kíváncsi, társadalmi kérdésekre nyitott, és társadalmi problémákra reflektáló nézővel találkozni a MU Színházban.

Legyél aktív részese lenni színházi közösségünknek

TÁMOGATÓK

SZERETNÉL AKTÍV RÉSZESE LENNI SZÍNHÁZI KÖZÖSSÉGÜNKNEK?

CSATLAKOZZ HOZZÁNK, ÉS

– azonnal értesítünk, bármilyen izgalmas hír történt velünk, vagy a színházi világban!
– elsőként hallasz majd a közelgő premierekről!
– meghívót küldünk minden limitált és exkluzív eseményünkre!

KAPCSOLAT

MEGKÖZELÍTHETŐSÉG

VILLAMOSSAL

A 4-es, 17-es, 41-es, 47-es, 48-as és 56-os villamosok Újbuda-központ megállójától 3 perc sétára található a színházunk.

METRÓVAL

M4 metróról
Újbuda-központnál
leszállva 3 perc séta.

BUSSZAL

53-as és az 58-as busz is Újbuda-központig közlekedik, innen 3 perc séta Színházunk bejárata.

Scroll to Top