Gyerekkorunk ’56 – 60+ közösségi színházi előadás

Gyerekkorunk ’56 – 60+ közösségi színházi előadás

Fontos, hogy emlékezzünk? Mit jelent számunkra ’56? Mi történne, ha többet nem emlékezhetnénk meg 1956-ról? Hatvan év feletti civilekből álló közösségünk rendhagyó ünnepi műsorral készül, hogy együtt gondolkozzunk, emlékezzünk a forradalom kapcsán, amelyet ők gyerekként éltek meg.

Az 1956-os forradalom évfordulójának közeledtével 60+-os közösségünk tagjai elhatározták, hogy papírra vetik és megosztják egymással az 1956-os forradalom és szabadságharc időszakából származó gyerekkori emlékeiket. A közös emlékezés aktusából egy közösségi színházi előadás létrehozásának igénye bontakozott ki.

A projekt résztvevői Sereglei András színész-drámatanár foglalkozásvezető segítségével 2016. szeptembere és 2017. márciusa között heti rendszerességgel foglalkozásokon vesz részt, amelyek során a közösségi színház eszközeivel dolgozza fel az 1956-os forradalom és szabadságharc gyerekként megélt eseményeit.

Az alkotófolyamat és a megvalósuló előadások során visszaemlékezéseik, melyek jelenleg csak egyéni emlékezetük részét képezik, a magyarság kollektív emlékezetének részévé válhatnak, így a létrejövő előadás nem csupán a múlt megidézését, újrajátszását eredményezi, hanem aktív, közös múltfeldolgozást eredményez. Az alkotók célja, hogy rögzítsék a mai társadalmunk számára egy olyan nagyjelentőségű, tragikus időszak apró emlékdarabkáit, mint az 1956-os forradalom és szabadságharc eseményei.

A foglalkozások alapján készülő szövegkönyv a résztvevők saját írásaiból született meg: visszaemlékezéseikből, emléktöredékeikből Sebők Bori dramaturggal együttműködve állították össze a végleges szövegkorpuszt. A rendhagyó ünnepi műsort mozaikos párbeszédekre építő jelenetek, monológok, némajátékok, korabeli rádiófelvételek, emblematikus zeneművek láncolata alkotja.

Az előadás hangvétele, az emlékek sokszínűségéből adódóan egyszerre tragikus, groteszk és humoros. A produkció különlegességét az adja, hogy a kommunista múltat, az ’56-os forradalmat gyerekszemmel megélő alkotók a gyermeki nézőpontot tükröző emlékeiket nyugdíjasként viszik színre. Gyermekkori szemszögük szokatlan, a forradalmi megemlékezésekre nem jellemző perspektívát tár fel.

A MU Színház 2016/2017-es évadának hatvan év felettieket megszólító közösségi színházi programját az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára létrehozott Emlékbizottság támogatja és az „A magyar szabadság éve” elnevezésű programsorozat keretében valósul meg.

Bemutató: 2016. december 14., 19h, MU Színház
További előadás: 2017. február 20., 19h, MU Színház

Oszd meg ismerőseiddel is!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Még több projektünk!

PULTOST KERESÜNK!

Új munkatársunkat keressük Kávézónkba. Előny, ha van vendéglátói tapasztalatod és szereted a színházat. Ha szeretnél

Téged keresünk!

ALKOTÓTÁRSAKAT KERESÜNK A MU SZÍNHÁZ ÚJ KÖZÖSSÉGI SZÍNHÁZI ELŐADÁSÁHOZ Munka mellett, a szabadidődben önkéntesként segítesz

Csatlakozz hozzánk!

Scroll to Top