Gyerekkorunk ’56 – 60+ közösségi színházi előadás

Gyerekkorunk ’56 – 60+ közösségi színházi előadás

Fontos, hogy emlékezzünk? Mit jelent számunkra ’56? Mi történne, ha többet nem emlékezhetnénk meg 1956-ról? Hatvan év feletti civilekből álló közösségünk rendhagyó ünnepi műsorral készül, hogy együtt gondolkozzunk, emlékezzünk a forradalom kapcsán, amelyet ők gyerekként éltek meg.

Az 1956-os forradalom évfordulójának közeledtével 60+-os közösségünk tagjai elhatározták, hogy papírra vetik és megosztják egymással az 1956-os forradalom és szabadságharc időszakából származó gyerekkori emlékeiket. A közös emlékezés aktusából egy közösségi színházi előadás létrehozásának igénye bontakozott ki.

A projekt résztvevői Sereglei András színész-drámatanár foglalkozásvezető segítségével 2016. szeptembere és 2017. márciusa között heti rendszerességgel foglalkozásokon vesz részt, amelyek során a közösségi színház eszközeivel dolgozza fel az 1956-os forradalom és szabadságharc gyerekként megélt eseményeit.

Az alkotófolyamat és a megvalósuló előadások során visszaemlékezéseik, melyek jelenleg csak egyéni emlékezetük részét képezik, a magyarság kollektív emlékezetének részévé válhatnak, így a létrejövő előadás nem csupán a múlt megidézését, újrajátszását eredményezi, hanem aktív, közös múltfeldolgozást eredményez. Az alkotók célja, hogy rögzítsék a mai társadalmunk számára egy olyan nagyjelentőségű, tragikus időszak apró emlékdarabkáit, mint az 1956-os forradalom és szabadságharc eseményei.

A foglalkozások alapján készülő szövegkönyv a résztvevők saját írásaiból született meg: visszaemlékezéseikből, emléktöredékeikből Sebők Bori dramaturggal együttműködve állították össze a végleges szövegkorpuszt. A rendhagyó ünnepi műsort mozaikos párbeszédekre építő jelenetek, monológok, némajátékok, korabeli rádiófelvételek, emblematikus zeneművek láncolata alkotja.

Az előadás hangvétele, az emlékek sokszínűségéből adódóan egyszerre tragikus, groteszk és humoros. A produkció különlegességét az adja, hogy a kommunista múltat, az ’56-os forradalmat gyerekszemmel megélő alkotók a gyermeki nézőpontot tükröző emlékeiket nyugdíjasként viszik színre. Gyermekkori szemszögük szokatlan, a forradalmi megemlékezésekre nem jellemző perspektívát tár fel.

A MU Színház 2016/2017-es évadának hatvan év felettieket megszólító közösségi színházi programját az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára létrehozott Emlékbizottság támogatja és az „A magyar szabadság éve” elnevezésű programsorozat keretében valósul meg.

Bemutató: 2016. december 14., 19h, MU Színház
További előadás: 2017. február 20., 19h, MU Színház

Oszd meg ismerőseiddel is!

Még több projektünk!

Csatlakozz hozzánk!

Scroll to Top