Felnőttkorunk ‘89 – közösségi vitaszínházi előadás

Felnőttkorunk ‘89 – közösségi vitaszínházi előadás

A Felnőttkorunk ’89 a MU Színház hatvanéves kor feletti civilekből álló közösségének vitaszínházi előadása. Az előadással és kísérőprogramjaival célunk, hogy a rendszerváltás témáját körüljárva teret nyissunk a jelenkori Magyarországot is érintő kérdések, produkció keretein túli megvitatására.

A Nyílt Társadalom Alapítványok támogatásával készülő projekt keretében egy vitaszínházi előadás, két szakmai workshop és egy, 17-18 évesek számára meghirdetett rendhagyó történelemóra valósul meg. A szakmai workshopok a vitaszínház formájával foglalkoznak, míg a történelemóra a rendszerváltás eseményét dolgozza fel.
A projekt magját képező előadás fókuszában is a 1989-90-es rendszerváltás eseményei állnak. A címmel egyszerre utalunk a magyar társadalom, demokratikus berendezkedésre váltásából következő szimbolikus felnőtté válására, valamint arra, hogy az eseményeket a hatvan év feletti civilekből álló közösségünk már felnőttként élte meg, akiknek tagjai aktív résztvevői, elszenvedői, haszonélvezői voltak a ’89 körüli eseményeknek.
A Gyerekkorunk ’56 előadással elindított múltfeldolgozó folyamat következő állomásaként azt vizsgáljuk, miként hatott résztvevő-nézőink és résztvevő-alkotóink életére a rendszerváltás, hogyan értékelték, érzékelték az átalakulás éveit és eseményeit a múltban, és hogyan gondolnak vissza rá napjainkban, milyen hatással van családjukra, környezetükre, és hogyan értékelik a mai magyar társadalom, politika és gazdaság helyzetét e történelmi esemény fényében.
Résztvevő-alkotóink nézőpontja azért is izgalmas, mert szemtanúi voltak az 1956-os forradalomnak, míg az 1989-es rendszerváltást, ahogy az azt megelőző szocializmust és az azt követő demokráciává alakulást is felnőttként élték meg, s élettapasztalatuk, különböző társadalmi és szakmai hátterük révén változatos nézőpontokból viszonyulnak e történeti eseményhez.

Tervezett bemutató: 2018. november 17., MU Színház

Rendező, foglalkozásvezető: Sereglei András
Dramaturg: Róbert Júlia
Produkciós vezető: Sztripszky Hanna
Projektvezető: Erős Balázs

Résztvevő-alkotók:
Fullár Gyula
Gárdos Mari
Horváth László
Horváth Lászlóné Jutka
Jenes Eszter
Kabai Erzsébet
Kaposvári Mari
Kiss Károly
Kovács Zoltánné Ági
Ladányi Zsóka
Radvánszki Katalin
Rozváczy Judit
Still Tamásné Anni
Terék Kati
Velancsics Gabriella

Oszd meg ismerőseiddel is!

Még több projektünk!

Csatlakozz hozzánk!

Scroll to Top