Váltson jegyet egy kattintásra:

Az előadás részletei:

Loading esemény

« Összes esemény

Guzmics Petra: Fekete négyzet / Újvári Milán: Show

május.10.19:00 - 20:30

3500 Ft – 5000 Ft

Csakis neten keresztül tudnak jegyet vásárolni előadásainkra.
A helyszínen pénztár nem üzemel!
—————————————————————————————–

Guzmics Petra: Fekete négyzet
Újvári Milán: Show

színházterem
jegyár egységesen: 3500 Ft
támogatói jegy: 5000 Ft
időtartam: 35+45 perc
korosztály: 18+

Az előadásban meztelenség látható.

Újvári Milán: Show

Nem az sodor bajba, amit nem tudsz, hanem az, amit holtbiztosan tudsz, csak épp rosszul.” Mark Twain

KÉRDÉS: Mit látunk? A. Azt látjuk, ami van. B. Azt látjuk, amit látni akarunk. C. Azt látjuk, amit a dolgok magukból láttatni akarnak. D. A fentiek mindegyike.

Ujvári Milán egész estés szóló előadásában hétköznapi gesztusokból kiindulva (azokat groteszk fénytörésbe helyezve) a klasszikus burleszk stílusjegyeinek fölhasználásával beszél olyan, a korunk társadalmára nagy mértékben jellemző

fogalmakról, mint az elidegenedés, a manipuláció és az átlátszatlanság.

Az előadás humorral, játékosan kérdez rá helyünkre abban a társadalomban, amiben annak ellenére érezzük magunkat gyakorta teljesen elveszve, hogy elméletileg mi magunk alkotjuk. Belőlünk áll. Mégis hogyan vagyunk képesek működtetni valamit, aminek a működésével nem vagyunk tisztában? Rendszerint még azzal a ténnyel sem, hogy egyáltalán működtetünk bármit is. Magyarán: funkcionálhat-e jól egy test, amelynek bal keze egy csöppet sem tudja, mit csinál a jobb?
Átlátható-e az egész, aminek a része vagyunk? Egyáltalán: tényleg része vagyunk valami egésznek? (És mi egyébként részek egésze vagyunk?) Összeáll-e egyáltalán részekből bármilyen egész?

Újvári Milán az előadás során nem húz szigorú határvonalat a mozgáskarakter-ábrázolás, a tánc, a pantomim vagy akár a hagyományos prózai színészi szerepformálás közé, ellenben zacskót igenis húz a fejére, amint ez a képen is világosan látható. A kérdés csak az, hogy mit is látunk tulajdonképpen?

Előadó: Újvári Milán
Dramaturg: Laboda Kornél
Zene: Fancsikai Péter
Fény: Vida Zoltán
Díszlet és Jelmez: Kiss Julcsi
Fotó és videó: Várnagy Kristóf
Koreográfus: Ujvári Milán

Támogatók: NKA Imre Zoltán Program, i-Portunus Mobility Program by the Creative Europe Programme of the European Union, Movein Studio Budapest, O Espaco do Tempo – Montemor o Novo, Portugal

Az előadás forgalmazását a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

Guzmics Petra: Fekete négyzet

A Fekete négyzet összművészeti előadás szellemisége Kazimir Malevics művészi törekvéséből merítkezik, miszerint a művészettel egy olyan valóság létrehozása a cél, ahol a tárgyiasságon a tiszta érzet uralkodik. Azonban, a tiszta érzetig sok mindentől meg kell szabadulnunk, sok
mindent le kell redukálnunk, és el kell veszítenünk. A veszteséggel pedig eljuthatunk a dolgok és jelenségek abszolútumáig, egy biztos, állandó értékig. Ez lenne a fekete négyzet. A húsz perces táncelőadásban a négyzet, ami egyszerre végpont lesz és valami újnak a kezdete, abból a tapasztalatból kezd el formálódni, amikor egy hiányérzettel teli idegen, értelmezhetetlen, a megszokottól eltérő, magára maradt állapotba kerül az egyén. A darabban a feszültséget teremtő egyedüllét formálandó anyaggá válik, egy egyszerűsödő, geometrizált mozgássorrá, amely tisztulás által az egyén értelmezni és azonosulni próbál az idegenségérzettel.

In the twenty minute dance performance the square represents a finish line and also the starting point, which forms from the feelings that the lonesome and outcast individual experiences when they are removed from the systems and structures of society. In the piece the tension-creating loneliness becomes a malleable material, an ever-simplifyable, geometric movement sequence, which serves as a way to purification for the individual, with the intent to understand and interpret their own foreignness. The question arises though – does the peeling back of every layer, the extremity of awareness lead to a way out from the uncertainty?

Kiss Rebeka Petra – táncos
Guzmics Petra – táncos, koreográfus
Seres Donát – vendégművész
Tamer Wajda – zeneszerző
Labus Lili – zenei közreműködő, élő zenei előadó
Csánki Zsófia – animáció készítő
Rovó Virág – fénytechnikus
Pataky Klára – mentor

Támogatók: SÍN Művészeti Központ, Műhely Alapítvány, NKA IZP

Részletek

Dátum:
május.10
Időpont:
19:00 - 20:30
Jegyárak:
3500 Ft – 5000 Ft
Event Category:

Képek az előadásról:

Váltson jegyet egy kattintásra:

Köszönet támogatóinknak:

Scroll to Top