Váltson jegyet egy kattintásra:

Az előadás részletei:

Loading esemény

« Összes esemény

  • This event has passed.

Fiatal Drámaírók Háza: Drámaírói workshopok

2023.szeptember.23.10:00 - 17:00

Drámaírói workshopok a Fiatal Dráma Fórumán!

 

Szakmai fesztiválunk harmadik napja a drámaíróké! 3 különböző drámaírói workshoppal készülünk, amiken különböző izgalmas írói technikák és gyakorlatok során igyekszünk kihozni a maximumot a napból. Ajánljuk mindenkinek, aki inspirálódna, fejlődne, szívesen találkozna és gondolkozna együtt más írótársakkal, legyen akár haladó vagy csak lelkes kezdő, aki szívesen kipróbálná magát.

1. Fábián Péter – Szöveg és improvizáció
Ahhoz, hogy a színpadon jól működő, friss, hiteles szövegeket tudjunk írni, remek eszköz az improvizáció. Több színházcsináló, rendező is dolgozik különböző improvizációs gyakorlatok által egy előadás létrehozásánál. A workshopon egy közösen kitalált szituációra fogunk improvizálni, majd az impróból keletkezett szövegeket húzzuk meg, toldozzuk-foldozzuk mindaddig, ameddig ki nem sül belőle egy koherens jelenet. Az improvizáció segítségével ráláthatunk, hogy hogyan szólalnak meg hitelesen a színpadon a karakterek, hogyan tudunk változást elérni egy jelenet során, illetve, hogy mikor és hol érdemes elvágni egy jelenetet.

2. Formanek Csaba – Ötlet-terápia /BETELT/
Szerzőként az egyik legnagyobb kihívás, hogy a saját ötleteinktől el tudjunk távolítani, tudjuk őket elengedni, más perspektívából szemlélni. Mitől jó egy ötlet? Biztos, hogy az első ötlet a jó? Honnan gyűjtsünk, mihez ragaszkodjunk, mihez ne? És ami a legfontosabb, hogyan lopjunk jól ötleteket? A workshop során az inspiráció első lépéseitől, egy izgalmas kreatív szövegalkotással indítunk, majd egy csavarral (ami lehet, hogy sok szerzőnek a rémálma) perspektívát váltunk, és új kontextusba helyezzük az addig készült rövid jeleneteket.

3. Romankovics Edit – A dráma mint kutatás (alkalmazott dráma)  /BETELT/
A műhelymunka során közös gondolkodásra kerül sor. A résztvevőkkel együtt színházi formákon keresztül, drámajátékos technikák segítségével kutatjuk, hol a dráma és mire jó? Mitől lesz tétje egy drámai helyzetnek? Hogyan lehet egyáltalán hitelesen fontos kérdésekről beszélni színpadon? Nem teoretikus kutatásról lesz szó, hanem a minket foglalkoztató fontos kérdésekről, az igazságtalanság köreiről, hús-vér helyzetekről. Drámai pillanatokat vizsgálunk. Együtt keressük, miféle az a drámai cselekvés, ami megnyitja a drámai űrt („gap”) és létrehozza a rezonanciát a befogadóban.

A workshopok időtartama: Szeptember 23. 10:00 – 17:30 (egy óra szünettel, és zártkörű munkabemutatóval)
A workshopok előfeltétele: előfeltétel nincs, a program mindenki számára nyitott
Maximális létszám: 10 fő / workshop
A workshopok egy időben, szimultán zajlanak.

EARLY BIRD kedvezmény
A workshopok ára szeptember 5-ig egységesen: 6 900 Ft / fő
Szeptember 5 után: 8 900 Ft / fő
Jelentkezés: https://forms.gle/fHHksdvweyBHeoWT6

Részletek

Dátum:
2023.szeptember.23
Időpont:
10:00 - 17:00
Event Categories:
, ,

Képek az előadásról:

Váltson jegyet egy kattintásra:

Köszönet támogatóinknak:

Scroll to Top