Az anyaság ezerféle arca – avagy mi az a Baby Blues Workshop és a Baby Bumm

A Baby Bumm – kitettségi hatások egy olyan közösségi, saját élményeken alapuló színházi előadás, mely újdonsült anyukák és kisbabáik első közös évének örömmel és kétségekkel teli tapasztalatait dolgozza fel.
Látható-e a szülővé válás, mi is pontosan a kitettségi hatás és hogyan kerülnek kisbabák a MU színpadára? – mostani blogcikkünkben bemutatjuk a Baby Blues Workshopot és a projektzáró Baby Bumm előadását.

Induljunk 2021 nyarától, amikor is Sebők Bori, dramaturg-coachcsal és Török Tímea, drámainstruktorral közösen a szülővé válás témájában egy zárt workshopot hirdettünk kisbabás szülők számára. A 10 alkalmas workshopnak 2021. szeptembere és decembere között a Bartók Pagony adott otthon, ahol a résztvevők babáikkal együtt különféle színházi jelenetek, improvizációs helyzetek, drámapedagógiai játékok, tréning- és coaching gyakorlatok, dramaturgiai csavarok és pszichológiai kérdések mentén vizsgálták a szülői lét kérdéseit, saját tapasztalataik és élményeik, érzéseik tükrén keresztül.

,,…mély összenézések spontán vagy gyakorlat közben, ahogy másik szemén keresztül találkozom néha magammal, vagy a magam szemén keresztül mással, vagy hogy is van ez? Vannak olyan pillanatok, amik napokkal később is elgondolkoztatnak, hogy is vagyok ezzel-azzal. Bevillan egy-egy pillanat a hétköznapokban, ahogy babázok, jövök-megyek, ez most épp olyan, mint amiről ott szó volt vagy játszottuk, és elgondolkozom vagy nevetek rajta magamban egyet. Szóval történik valami a találkozónkon, aztán hosszan velem maradnak a többiek és a közösen keltett érzéseink, amik sokszor nagyon mélyek. Mindig irtó kíváncsian megyek a következőre, na most mi jön fel bennem, mit piszkálunk meg?” – foglalta össze Czeizing Hedvig, résztvevő a közös munkát.

A workshopot egy próbafolyamat követett, mely során a program folytatására és egy záróprodukció létrehozására vállalkozó résztvevőkkel profi körülmények között a családon és a kisgyerekes élethelyzeten kívülállók számára is izgalmas előadás született. A kutatói és alkotói fázis alatt összegyűjtött, feldolgozott élmény- és történetanyagból szövegkönyv készült, majd rendezői, drámainstruktori, dramaturgi (Herczog Noémi), színészi (Szabó Veronika) segítséggel az édesanyák maguk viszik színpadra a személyes katarzisokban megszülető előadást, melynek bemutatójára május 28-án kerül sor.

Résztvevőink így nyilatkoztak a projektről:
,,Az egész projekt egy nagy AHA-élmény, úgy érzem, értik a többiek, hogy miről beszélek, miközben nagyon különböző személyiségek vagyunk. Van az anyaságnak egy saját szókincse, amit mindenki ért, nem kell magyarázni, mi az a svéd itatópohár, a szoptanít vagy az overtouched.” – Sztripszky Hanna

,,(…) Imádom a találkozóinkat, de ha az előadásra gondolok, az jut eszébe, mit is keresek én itt? Az tetszik az előadás gondolatában, hogy valami egészen mással foglalkozom, mint amivel szoktam, más működésmód, más aggodalmak, és ez izgi. Tetszik, hogy az odatartó folyamat, a többiekkel közös játékok, amiket nagyon szeretek, valahogy sűrítve meg fognak jelenni az előadásban, mint egy tömörített összefoglalója az eddigi közös önismereti munkának, és jó lesz újraélni az egészet, ez jó lezárás lesz.” – Czeizing Hedvig

A Baby Blues-projekt és a Baby Bumm-előadás elsődleges célja az anyaság és a kisbabalét láthatóvá tétele, szociálpszichológiai és színházi jelenségként való megjelenítése. Erre utal az előadás címében szereplő kitettségi hatás fogalma, mely annyit tesz: akit többet látunk, azt szimpatikusabbnak találjuk, anélkül, hogy bármilyen interakcióba kerülnénk vele.

Az előadás a kisgyermekes szülők vagy gyermekvállalás előtt állók megszólításával, élményeik, kérdéseik, problémáik színházi terepre való beemelésével, megmutatásával a szülői lét és az azzal járó új élethelyzethez való adaptálódás láthatóságát, megfoghatóságát hivatott szolgálni.

Sztripszky Hanna gondolataival invitálunk minden érdeklődőt a Baby Bumm előadására:,,Szeretném, ha az előadás segítségével minél többen megismernék az anyaság ezerféle arcát, és ítélkezés nélkül kapcsolódnának a történetekhez.”

Oszd meg ismerőseiddel

Hasonló bejegyzéseink a témában

Blogcikkek

summer suMUp

a MU Színház nyári fesztiválajánlója Végre itt a várva várt nyári jó idő! Irány ki a szabadba, vár az erdő, a strand, a kert, na és a fesztiválok!Most mi is elmegyünk pihenni egy rövid időre, hogy aztán újult lendülettel visszatérve kezdjük el a MU Színház 2022–2023-as évadát szeptembertől, és izgalmasabbnál izgalmasabb előadásokkal és programokkal töltsük

Tovább olvasom »
Blogcikkek

,,Fáradt vagyok kicsit, kicsit elfáradtam…”

A burnout szindrómáról Áprilisban tánchónapot tartunk a MU-ban, és két legújabb táncelőadásunk is a kiégés, a művészeti munka és a karrierre törekvés okozta válságok, állapotok témájával foglalkozik, éppen ezért mostani blogcikkünkben a burnout szindrómával foglalkozunk. Halogatás, koncentrációhiány, enerváltság, rezignáció, fokozódó testi, lelki és mentális változások, szimptómák. Csak néhány a kiégés vagyis a burnout szindróma legyakoribb,

Tovább olvasom »
Blogcikkek

Mi is az a közösségi színház?

Nem egy önálló műfaj, hanem sokféle színházi kísérlet összefoglaló neve. A közösségi színházi előadások jellegzetes vonása, hogy igyekeznek a – sokszor valamely marginális csoporthoz tartozó – résztvevőket célirányos megszólítani, közösségi élményhez juttatni. A közösségi színházi előadások a kreativitásra építve a civilek és az alkotók közreműködésével, egy közösség építésével a közös alkotás lehetőségét, a passzív szemlélődés

Tovább olvasom »

Csatlakozz hozzánk!

Scroll to Top