1117 Budapest
Kőrösy József u. 17.
(+361) 209 4014
szinhaz@mu.hu

III. OPEN Fesztivál (3. nap)

szerda, 15 november 2017 19:00

Káva Stúdió
időtartam: 150 perc
korosztály: 18+

jegyár: 2500 Ft
diákjegy: 2000 Ft
nyugdíjasjegy: 2000 Ft
XI. kerületi lakos kedvezmény: 2250 Ft
támogatói jegy: 3000 Ft
bérlet nem érvényes

jegyvásárlás→

III. OPEN Fesztivál (3. nap)

Káva Kulturális Műhely:
Peer Gynt

Az előadásra összesen 50 helyünk van, melyből 30 résztvevői, 20 pedig megfigyelői státuszú. Az előadás előtt fogjuk megkérdezni a közönséget, hogy ki melyik kategóriában szeretne lenni az előadáson!

Komplex részvételi színházi előadásunk a részvételt, az érzelmeken, gondolatokon és cselekvésen keresztüli közös gondolkodást helyezi a középpontba.

Nem a teljes Ibsen-drámát dolgoztuk fel, hanem a közös egyeztetések alapján a dramaturg és a rendező készítettek egy olyan szövegváltozatot, mely a történetet Ase haláláig meséli el.

Mielőtt idáig eljutunk a darabban, több olyan pontot is beépítettünk az előadásba, mely egyfajta kinyitásként szolgál, vagyis a résztvevők (akik lehetnek középiskolások vagy felnőttek) intenzíven kapcsolódni tudnak a látottakhoz, mélyíthetik korábbi tudásukat a felkínált problémáról.

Mi a valóság és fikció viszonyát, illetve a menekülés a valóság, önmagunk és a felelősség elől témaköreit helyeztük a középpontba, mert úgy gondoltuk, hogy ezek „zsigeri szinten” érdekelhetik a célcsoportjainkat.

A résztvevőknek a játék elején lehetőségük van, hogy három kulcsfogalom (valóság – fikció – felelősség) kapcsán megalkossák saját asszociációikat és ezeket felírják az előadás díszleteként működő ajtókra. A menyasszony elszöktetése után a vőlegény apjával kerülhetnek interakcióba, majd a Görbével való találkozás közben maga Peer szólítja meg a résztvevőket, aki mintha önmagával beszélgetve próbálná megérteni mi is történt vele Dovre Papa birodalmában, mit jelentenek a manókirály rejtélyes szavai.

Ase halála után mintha megállna az idő, a résztvevőkkel közösen ezt a pillanatot nagyítjuk ki és vizsgáljuk meg: most mi lesz? Peer a résztvevőkkel együtt gondolkodik azon, hogy menni vagy maradni lenne jobb (milyen érvek szólnak egyik vagy másik oldalon), majd arra van lehetősége a játszóknak, hogy kisebb csoportokban egy - a történet három női szereplője és Peer közt lejátszódó – találkozást rendezzenek meg és próbáljanak ki. Ezek után kerülhet sor a résztvevők és Peer közti rögtönzött találkozásokra, majd a játék végén a negyedik ajtóra kerülnek fel a résztvevők – a történet kapcsán megfogalmazott - kulcsszavai.

Színészek: Bori Viktor, Kardos János, Milák Melinda, Szilágyi Kata, Tóth Orsi, Terhes Sándor
Dramaturg: Róbert Júlia
Látványtervező: Izsák Lili
ARS konzulens: Takács Gábor
Rendező: Polgár Csaba

Az előadás a Káva és HOPPart koprodukciójában, a Norvég Alap támogatásával jött létre.

Informatikai partner: