1117 Budapest
Kőrösy József u. 17.
(+361) 209 4014
szinhaz@mu.hu

Luznar - Cserepes ICTUSCORDIS: Dialogue (Bemutató)

péntek, 20 március 2020 20:00

színházterem

időtartam: 40 perc
korosztály: 14+

Külföldiek számára is ajánlott.

jegyár: 2200 Ft
diák-, nyugdíjas jegy, XI. kerületi lakos kedvezmény: 1800 Ft
támogatói jegy: 4000 Ft
→jegyvásárlás

BEMUTATÓ

Luznar - Cserepes:
ICTUSCORDIS - Dialogue

Az  ICTUSCORDIS: Dialogue az előadók szívverésén alapuló audiovizuális táncperformansz. A kutatás két ember szívverésének  ritmikus egybeesésén és szinkronizációján alapul. A zenész egy speciálisan tervezett, magas érzékenységű mikrofont használ, amely modulációs effektekhez kapcsolva a szívverés hangját manipulálva elektronikus zenévé alakítja azt át. A táncos teste szívritmus-szenzorhoz kötve kontrollálja és hozza létre az előadás vizuális képeit.

Az ICTUSCORDIS egy audiovizuális performansz-sorozat, amelynek fő vizsgálati tárgya az emberi szív. A sorozatban Januš Aleš Luznar szakértők csoportjával együttműködve kutatja a művészet és technológia keresztmetszeteit, a kulturális kifejezés pszichikai és pszichológiai aspektusai közötti kapcsolatokat. Az emberi szív ebben a sorozatban messze túlmutat a szívből jövő előadás metaforikus jelentésén: egy sokkal inkább aktuális, élő, fizikai, zenei és vizuális hangszer. A művész kidolgozta a Biofeedback metódus applikációját, ami feedback loop-okat közvetít a test és a lelek, az érzések és az érzekszervek között. A sorozat elősegíti a hallás és a megfigyelés által vezérelt tudatosság ébredését. Megtalálni önmagunkat a másik szívverésében azt jelenti, hogy felismerjük a kapcsolódást minden között és mindenben.

Januš Aleš Luznar egy speciálisan tervezett, magas érzékenységű mikrofont használ, amely egy mixerhez és modulációs effektekhez kapcsolva, a hangját manipulálva ritmikus és harmonikus elektronikus zenévé alakítja azt át. A táncos, Cserepes Gyula teste szívritmus-szenzorhoz kötve kontrollálja és hozza létre az előadás vizuális képeit.

Az előadás hangi anyaga hatással van és reagál a zenész szívritmusára, a hang-manipuláció és a táncos szívverése által előidézett vizuális tartalomra. 

Az alkotók azt vizsgálják, hogy miként hat ki egymásra a jelenlét és a zenei előadó atmoszférája vagy a táncos mozdulatai, valamint mi az a nyelv, amin a szívük kapcsolatba tud lépni egymással. Kutatják, keresik a tér szinkronicitás és harmónia terét.

Az alkotók:
Januš Aleš Luznar újmédia művész, művészi gyakorlatok kutatója, zeneszerző, producer és DJ, munkáiban újabban az emberi szívet, mint a benső, művészi kifejezés hangszerét vizsgálja.

Cserepes Gyula kortárstánc koreográfus és előadóművész, pedagógus. Alkotói munkájának kiindulópontja a ritmus, mint univerzális nyelv, így ötvözve saját nép- és kortárstáncos hátterét, hogy ezeken az alapokon elindulva innovatív darabokat hozzon létre, melyek a táncnak az esszenciáját, az ember életében betöltött alapvető szerepét kutatják 

Szereposztás/stáb: 
Koncepció, hang, vizualizációk és produkció: Januš Aleš Luznar
Koreográfia, tánc: Cserepes Gyula
Fényterv: Zoran Grabarac
Technikai közreműködők: Lovrenc Košenina & Gregor Krpič
Pszichológus konzulens: Dr. Vid Vanja Vodušek
Produkciós vezető: Alja Bulič
Produkciós partner: Kud Center 21 / Hupa Brajdič 
Koprodukciós partner: Atelier 21220

Támogatók: Mestna Občina Ljubljana - MOL, JSKD, Nemzeti Kulturális Alap- Imre Zoltán Program 

Az előadás vendégjátékát a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.


{gallery}878{/gallery}

Informatikai partner: